I denna artikel går vi igenom allt som handlar om kreditkort utan UC, kreditupplysning, konsumentkreditlagen och vilka alternativ som finns. Enligt den svenska konsumentkreditlagen som samtliga aktörer måste följa i Sverige måste kreditgivare göra en kreditprövning vid alla kreditkortsansökningar.
Kreditkort utan UC
Kreditkort utan kreditupplysning?
Går det att ansöka om kreditkort utan UC eller kreditupplysning?
Det enkla svaret på frågan är ja det går att ansöka om kreditkort utan UC men inte utan en kreditupplysning. Anledningen är att konsumentkreditlagen i Sverige kräver att kreditgivare gör en kreditprövning. För att göra en kreditprövning, vilket är en helhetsbedömning av de ekonomiska förutsättningarna för att betala tillbaka lån/krediter, behövs information som hämtas från en kreditupplysning.
Kreditupplysning och UC samma sak?
För många är kreditupplysning synonymt med UC, vilket kanske inte är så konstigt då UC är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag. UC hör till Asiakastieto Group Plc som i sin tur ägs till stor del av storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank.
Det finns dock andra kreditupplysnings-företag på marknaden så som Bisnode, Soliditet, Sergel och Creditsafe. Görs upplysningen via ett av dessa företag så syns det inte hos UC. Hos vem kreditupplysningen görs styrs av kreditutgivaren men UC är vanligast.
Kreditkort med betalningsanmärkning
Det finns inga seriösa kreditkortsutgivare idag som vi känner till som erbjuder kreditkort till personer med betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning är en indikator på att individen haft svårt att betala tidigare krediter, att då teckna ytterligare krediter kan därför bli problematiskt.
De effektiva räntorna på kreditkort är också överlag betydligt högre än t.ex. vanliga privatlån. För den som är behov av kredit finns det ett fåtal aktörer som erbjuder kontokredit online även för de med betalningsanmärkningar.
Kontokredit - Alternativ för dig som vill undvika UC
Som vi precis nämnde i stycket ovan, så måste alla finansiella institut ta en kreditupplysning på kunder som ansöker om krediter. Vilket kreditupplysningsbolag som tar sagd kreditupplysning är däremot mindre viktigt. Vad gäller banker som ger ut kreditkort, så samarbetar dessa banker bara med UC AB.
Däremot så finns det en annan lösning på ovan, som kallas kontokredit. Detta är en typ av lån som ofta går att teckna till samma villkor som många kreditkort har, utan att det görs någon uc! Mer om kontokrediter nedan.
Vad skiljer ett kreditkort mot en kontokredit?
Det finns egentligen bara en skillnad mellan kreditkort och kontokrediter, vilket är det fysiska plastkortet. Kontokrediter fungerar precis som ett kreditkort, bara att det är utan något tillhörande kort. Med en kontokredit har du precis som kreditkort, ett konto med en buffert att tillgå. Dessutom så brukar många utgivare av kontokrediter inte använda sig av uc. Istället använder de oftast Bisnode eller Creditsafe, vilket innebär att uc varken kan se eller får någon notis om att du har tagit krediten. Här kan du läsa mer om kontokrediter utan uc.
Kreditkort med lite lägre krav
Det kan vara svårt att hitta ett kreditkort som erbjuder lite lägre ansökningskrav. Skaffa kreditkort utan inkomst är lite svårare men det finns kreditkortsbolag som är mer flexibla än andra gällande t.ex. krav på inkomst. Här listar vi tre stycken kreditkort som accepterar kreditkortstagare med lägre eller utan inkomst.
» Har du betalningsanmärkning? Då är det generellt svårt att beviljas kreditkort även från dessa. Alternativ är istället betalkort så som Revolut, eller kontokrediter online som godkänner utan UC och med betalningsanmärkningar.
- Upp till 25 % rabatt i 300 webbbutiker
- Täckande reseförsäkring ingår
- Upp till 100 000 kr kredit
- Ålderskrav: minst 20 år
- Upp till 56 räntefria dagar - Effektiv Ränta 14.67 %
- Upp till 150 000 kr i kredit
- 60 räntefria dagar
- Kompletterande försäkring
- Ålderskrav: minst 18 år
- Upp till 60 räntefria dagar - Effektiv Ränta 19,97 - 27,39 %
Hur fungerar en kreditkortsansökan?
I detta avsnitt går vi igenom vad som sker under en kreditkorsansökan. Processen skiljer sig men i det flesta fall går det att dela upp den i 3 olika steg, ansökningsuppgifter som skickas in, kreditprövning och beslut från kreditgivaren.
Steg 1 – Ansökningsuppgifter
Vid alla kreditkortsansökningar behöver den ansökande lämna in ett par olika uppgifter innan ansökan kan skickas iväg. Vad för uppgifter som behöver fyllas i skiljer sig mellan de olika aktörerna men de vanligaste och grundläggande uppgifterna brukar vara:
- Namn
- Personnummer
- Telefonnummer
- E-postadress
- Anställningsform
- Månadsinkomst före skatt
- Boendesituation
- Önskad kredit
Därefter behöver du godkänna villkoren vilket bland annat inkluderar godtycke till att kreditgivaren genomgår en sedvanlig kreditprövning varvid en kreditupplysning kommer utföras.
Steg 2 – Kreditprövning
När ansökan skickats in till den aktuella kreditgivaren för kreditkortet kommer en kreditprövning göras. En kreditprövning görs för att kunna få en bild av den ansökandes allmänna betalningsförmåga. Framförallt är det till för att minimera risken att eventuella krediter beviljas till någon som inte klarar av att betala sina låneräntor och amorteringarna.
För att kreditgivaren ska kunna göra korrekt kreditprövning behöver en kreditupplysning göras i linje med konsumentkreditlagen. Det flesta av uppgifterna kommer ursprungligen från Skatteverket innan det analyseras och omvandlas till ett kreditbetyg från kreditupplysningsföretagen. Mer om kreditbetyg finns längre ner i artikeln.
Nyfiken på vilka uppgifter som kreditupplysningsföretagen registrerar om privatpersoner? Vanliga uppgifter inkluderar:
- Ditt namn, personnummer och aktuell adress (Statens personadressregister, SPAR tillhandahåller denna information).
- Din inkomst samt om du har fastigheter. Skatteverkets skatteregister samt fastighetstaxeringsregister står för uppgifterna.
- Om du har betalningsanmärkningar och/eller obetalda skatter och avgifter, uppgifter som kommer Kronofogdemyndigheten.
Utifrån dina inskickade uppgifter samt information från kreditupplysningen kan kreditgivaren göra en bedömning om kreditkortsansökan ska beviljas eller ej.
» För den som har betalningsanmärkningar kommer ansökan i det flesta fall nekas då kreditgivarna överlag är väldigt hårda på den punkten. Annars finns det flertal aktörer på marknaden som är relativt förlåtande.
Steg 3 – Beslut
Sista steget är kortansökningsbeslutet. Kreditgivaren informerar dig om din kreditkortsansökan har beviljats och i så fall med vilket kreditutrymme. Det kan också vara så att ansökan beviljats men till en lägre kredit. Beslutet kan också innebära att kortansökan inte beviljats. Hur lång tid det tar att få beslut skiljer även här mellan aktörerna, allt från några minuter till ett par dagar.
Vanliga frågor om kreditupplysning
Flera läsare undrar ofta om kreditvärdighet och kreditbetyg. Ett kreditbetyg, oftast i en skala 0 till 100, är ett sett för kreditupplysningsföretagen att på ett smidigt sätt presentera kreditvärdigheten hos en individ eller företag.
Kreditupplysningsföretagen tar fram kreditbetyg som en redogörelse för vem som statistiskt sett är minst sannolik att missköta sina åtaganden och vice versa. Med andra ord är det ett slags mått på din kreditvärdighet, vilket i sin tur är som nämnt tidigare din förmodade möjlighet att betala räkningar i tid.
Kreditbetyg sätts utifrån bestämda ekonomiska aspekter så som taxerad inkomst och förekomsten av betalningsanmärkningar. Bostadsförhållanden och ålder ingår också i beräkningen. Kreditbetyget spelar stor roll i allt från godkända kreditkortsansökningar till vilka ränteförutsättningar du får vid ett eventuellt lån.
Din ekonomiska situation är inte riktigt så hemlig som du kanske tror. Anledningen är att kreditupplysningsföretagen enkelt kan samla in data från bland annat Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Statens Personadressregister.
Information om betalningsanmärkningar, inkomster och skulder är vanlig data som hämtas. Bara i Sverige har över 7,5 miljoner människor över 18 år ett kreditbetyg.
Kreditupplysningslagen styr vem som kan ta en kreditupplysning. Viktigaste aspekten är att den som ansöker om en kreditupplysning har ett legitimt behov av uppgifterna. Det förklaras i lagen så här ”att han eller hon ska ha ingått ett kreditavtal eller vara på väg att ingå ett kreditavtal med den omfrågade eller att han eller hon i övrigt har anledning att göra en ekonomisk riskbedömning beträffande den omfrågade.”
Det kan vara allt från en mobiloperatör som erbjuder mobilabonnemang till en bank som erbjuder lån eller kreditkort. Gemensamt är att det ska finnas ett legitimt behov för den som erbjuder kredit.
När en kreditupplysning beställs på dig är kreditupplysningsföretaget enligt kreditupplysningslagen (KuL) skyldiga att skicka ut en kopia till dig. Här ska tydligt framgå vilken information som har lämnats om dig, vilket ändamål samt vem som beställt upplysningen.
Skulle det vara så att kreditupplysningen innehåller oriktiga eller missvisande uppgifter är det kreditupplysningsföretaget skyldighet att skicka ut en rättelse till de som under det senaste året har tagit del av uppgifterna.
Enligt Kreditupplysningslagen i Sverige som styr denna fråga gäller följande:
- Betalningsanmärkningar kommer finnas kvar i max tre år från dagen då anmärkningen tillkom.
- Kontokortsskulder finns kvar i två år från dagen kreditavtalet sades upp.
Vid skuldsanering finns uppgifterna kvar i fem år, den tas bort fem år efter den dag då den beviljades av Kronofogden eller tingsrätten.
Svaret på den frågan är ja det går bra. Du kan göra en skriftlig begäran direkt till kreditupplysningsföretag kostnadsfritt en gång per år. Tänk på att den är underskriven och görs fler kan kreditupplysningsföretaget ta ut en skälig avgift för tjänsten.