American Express

American Express är för många synonymt med kredikort och ses som en given kandidat att tänka över när man ska välja ett kreditkort. Företaget är idag världens största kort- och reseföretag med mängder av erbjudanden.

american express sas

Vilket kort passar dig?

American Express (Amex) har ett flertal olika kreditkort att välja mellan vilket gör att det finns kort som passar alla typer av köp. Kreditkorten som finns tillgängliga är är Amex SAS Classic, Amex SAS Premium, Amex SAS Elite samt Amex Blue Cashback.

American Express SAS Classic

american express amex sas classic

3.5 out of 5 stars

American Express SAS Classic bra för dig som vill ha ett kreditkort som fungerar i hela världen men inte har någon medlemsavgift och som ändå har många av Amex fördelar. Kortet är kopplat till SAS bonussystem men får inte lika mycket bonus per spenderad krona som de andra kreditkorten.

Krav: minst 18 år, boende i Sverige, inga betalningsanmärkningar och ej arbetslös/vikarie/student.

Kortfakta 
ÅrsavgiftGratis första året - 395 kr/år
Ränta 15.99 %
Effektiv ränta18.10 %
Räntefria Dagar Upp till 55 dagar
Kreditgräns Upp till 1 500 000 kr
Uttagsavgift4 % (min. 25 kr)
Valutapåslag utlandsköp2 %
Sparränta0 %
Avi och administrationsavgift 0 kr

American Express SAS Premium

american express amex sas premium

4 out of 5 stars

American Express SAS Premium är till för dig som vill ha ett exklusivare kreditkort som går att använda i hela världen samtidigt som du får en högre bonus på spenderade kronor. Dessutom ett kompletterande skydd till dina övriga försäkringar, utan självrisk, för dig och hela din familj.

Krav: minst 18 år, boende i Sverige, inga betalningsanmärkningar och ej arbetslös/vikarie/student.

Kortfakta 
Årsavgift1200 kr/år
Ränta 15.99 %
Effektiv ränta19.48 %
Räntefria Dagar Upp till 55 dagar
Kreditgräns Upp till 1 500 000 kr
Uttagsavgift4 % (min. 25 kr)
Valutapåslag utlandsköp2%
Sparränta0 %
Avi och administrationsavgift 0 kr

American Express SAS Elite

american express amex sas elite

4 out of 5 stars

American Express SAS Elite är till för dig som handlar lite mer på kortet och vill få ut det mesta av bonusen som är den högsta av SAS kort. Utöver detta ingår en väl tilltagen reseförsäkring, inbjudningar till event, den högsta bonusen av alla Amex SAS kreditkort och en concierge service som hjälper dig att boka restauranger och andra tjänster. Dessutom går det att ha en kreditgräns på 1 500 000 kr vilket är högre än majoriteten av de andra kreditkorten på marknaden vilket ger en hög grad av frihet när du är ute och reser.

Krav: minst 18 år, boende i Sverige, inga betalningsanmärkningar och ej arbetslös/vikarie/student.

Kortfakta 
Årsavgift4800 kr per år
Ränta 15.99 %
Effektiv ränta22.41 %
Räntefria Dagar Upp till 55 dagar
Kreditgräns Upp till 1 500 000 kr
Uttagsavgift4 % (min. 25 kr)
Valutapåslag utlandsköp2 %
Sparränta0 %
Avi och administrationsavgift 0 kr

Vad är fördelarna med American Express kreditkort?

Det finns många anledningar till varför man ska välja ett American Express kort. Utöver De vanligaste faktorerna som följer med ett kreditkort eller betalkort såsom betalningsmöjligheter, bonus och försäkringar som ingår också i varierande grad mellan korten andra tjänster.

Service

American Express har flertal gånger blivit utnämnda som kreditkortsföretaget med bäst kundservice. En trygghet när något behöver ordnas eller ute på resan. Eftersom att det är ett globalt företag går det att få hjälp i kundservicen över hela världen och du kan snabbt få en kortkopia skickad till dig vid förlust av kortet.

Exklusiva Inträden

SAS Amex Elite bjuder på exklsuivt medlemskap i Connoisseur med tillgång till ett stort urval utvalda nattklubbar runt om i världen. Du kan vända dig till Connoisseur när du behöver hjälp bokningar eller om det verkar fullbokat. I nätverket finns också tillgång till fler än 400 restauranger med premium fördelar.

Lounge Access

Om du reser mycket kan lounge access vara ett väldigt bra erbjudande. Beroende på vilket Amex kort du har kan du få tillgång till ett stort antal lounger världen över när du är ute och reser. Exempelvis ger American Express Platinum kort priority pass till över 1000 flygplatser världen över.

Hög Kredit

American Express har bland de högsta krediterna på marknaden för den som alltid vill vara säker på att det finns pengar på kortet. Med möjlighet att få upp till 1,5 miljon kronor i kredit sticker Amex ut.

American Express Bonus

Det finns flera olika bonussystem beroende på vilket American Express kort du väljer. Amex betalkort har ett eget bonussystem medan Amex kreditkort har antingen ett eurobonussystem eller cashbacksystem.

Eurobonus på SAS kreditkort

American Express eurobonusprogrammet skiljer sig mot det övriga systemet och det är inte helt lätt att förstå hur mycket poängen är värda. Om du handlar varor eller tjänster så får du mellan 10-20 poäng per 100 spenderade kr beroende på kort. Flygresor med SAS ger alltid 30 poäng. Dessa kan du sedan lösa in mot resor, varor eller tjänster.

Bonus på betalkort

På betalkorten får du poäng i American Express bonusshop som skiljer sig något mot SAS shop. Du kan också använda dina American Express poäng i många butiker såsom Ikea och Mediamakt. På samtliga betalkort får du 1 bonuspoäng per 100 spenderade kr.

Cashback på Cashback-kreditkortet

Cashback kreditkortet är det simplaste och ger 1.25 % i cashback på alla köp under året en gång om året. Detta innebär att om du har spenderat 100 000kr med kortet under året så får du tillbaka 1250 kr i på kontot.

gift

American Express Försäkring

När det gäller försäkringarna på American Express så skiljer dem sig mellan de olika segmenten så som Amex Classic eller Amex Premium och dem skiljer sig mellan kreditkort och betalkort. En viktig sak att tänka på är att en större del av resekostnaden alltid måste ha betalats med ditt American Express kort för att försäkringarna ska gälla på resan. Detta gäller även de andra kreditkortsutgivarna.

travel (1)

Kreditkort

Försäkringen på kreditkorten är utfärdad av ACE European Group Limited UK filial Sverige samt Inter Partner Assistance. American Express skriver själva att deras försäkring är omfattande och kompletterar den vanliga reseförsäkringen för extra trygghet. Mellan korten skiljer det sig också något där det dyraste inkluderar fler försäkringsfördelar och har ett högre ersättningsbelopp medan det billigaste inte har en försäkring över huvud taget.

Betalkort

På betalkortssidan ingår också en försäkring som är utfärdad av Chubb European Group Limited UK filial Sverige och Inter Partner Assistance. Här ingår enligt American Express ”en av marknadens bästa reseförsäkringar” när det gäller Amex Platinum. De andra billigare betalkorten har något mindre täckande försäkringar.

American Express Kredit & Ränta

American Express har delat upp sina kort i två kategorier, kreditkort och betalkort. Som namnet antyder så är det endast kreditkorten som har tillgång till kredit och därför är det viktigt att bestämma sig om detta är något som man tycker är viktigt. Krediten kan hjälpa till om man snabbt behöver tillgång till pengar men kan också bli dyr om man inte betalar fakturorna i tid. Om man väljer ett kort med kredit så har man valmöjligheten att ha ett högt kredittak på 1 500 000kr.

» Ränta: 15,99 %

» Effektiv ränta: 18,10 % – 22,08 %

Av de korten som har tillgång till en kredit så är årsräntan på 15.99 % vilket är samma på alla korten. Den effektiva räntan dvs. räntan som inkluderar alla avgifter och extrakostnader för att ha krediten skiljer sig dock där den lägsta är 18.10 % och den högsta 22,08%. Den effektiva räntan är högre hos preminumkorten och lägre hos vardagskorten. Den gemensamma räntefria perioden är 55 dagar. För att ha något att jämföra kreditkorten med så brukar den effektiva räntan vara runt omkring 20 % om man ser till alla kreditkort på vår sida.

ranta

American Express Avgifter

Beroende på vilket American Express kort du väljer tillkommer olika höga avgifter. Betalkorten har en årsavgift på mellan 600 – 5000 kr, och kreditkorten 0 – 4000 kr beroende på vilken klass du väljer. På detta tillkommer även vissa andra avgifter såsom valutapåslag ochuttagsavgift.

Valutapåslag

Valutapåslaget är en växlingsavgift som banken tar för att ha växlat dina pengar till en annan valuta. På samtliga American Expresskort är valutapåslaget 2%. Exempelvis om du köper en produkt för 100kr i utlandet med annan valuta kommer 102 kr att debiteras från kortet.

Uttagsavgift

Vill du ta ut pengar med ditt American Express kort så tillkommer 4% uttagsavgift som adderas på uttagsbeloppet. Lägsta avgiften är 25kr. Ett exempel är att om du tar ut 1000 kr i kontanter så kommer du att betala en avgift på 40kr.

Om American Express

American Express koncernen bildades redan 1850 och idag är det noterat på New York Stock Exchange. I Sverige etablerade man sig på 1970-talet och företaget har globalt sett ungefär 62 000 anställda med ca 91 miljoner medlemmar. En fördel med American Express är att dem har många olika kreditkort och betalkort att välja mellan för olika ändamål och i olika prisklasser. Exempelvis finns det exklusiva kreditkort, kort som är bra för reser och kort som passar bättre in i vardagen.

American Express Kreditkort

  • American Express SAS Classic

  • American Express SAS Premium

  • American Express SAS Elite

American Express Bankkort

  • American Express Green

  • American Express Gold

  • American Express Platinum

American Express Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det många anledningar till att man ska välja ett American Express. Företaget har i princip ett kort för alla typer av personer till alla tillfällen. Att ha ett kort som är välkänt över hela världen gör att det fungerar på många ställen och att det är lätt att få service. Loungeaccess och vältäckande försäkringar är en annan fördel.

Krav för att ha ett kort

  • Minst 18 år
  • Boende i Sverige
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Ej vikarie, student eller arbetslös

Tyvärr kan alltså du som är student inte ansöka om ett American Express. Det finns dock många andra kreditkort på sidan som är riktade till just studenten.

american express

Var denna sida till hjälp?

Har denna sida hjälpt dig med information du letat efter? Betygsätt gärna och hjälp oss bli ännu bättre!

American Express

3.9 (78.24%) 34 vote[s]Bäst Kreditkort